реклама 468

четвъртък, 12 март 2009 г.

Синодът свика православните църкви на помощ

Синодът свика православните църкви на помощ


Светият синод ще положи всички усилия да съдейства за каноничното и законосъобразно решаване на породения проблем по повод на решението на Европейския съд по правата на човека в Страсбург от 22 януари тази година.

Това каза патриарх Максим в приветствие към участниците в работна среща на представители на поместните православни църкви, предаде БТА.

България е осъдена в Страсбург заради нарушаване на правото на вероизповедание. Решението беше по дело на т.нар. алтернативен синод срещу държавата.

Убедени сме, че за успеха на тези усилия ще допринесе и срещата с представителите на поместните църкви, посочи патриархът. На срещата в резиденция "Бояна" присъстват представители на 12 православни църкви, като най-голяма е делегацията на Руската патриаршия.

Решението на съда в Страсбург е по жалба на все още пребиваващи в разкола духовници и миряни срещу българската държава, с чието съдействие през юли 2004 г. храмове, манастири и църковни имоти бяха иззети от тях и върнати на БПЦ, каза патриарх Максим. Той допълни, че към жалбата до съда в Страсбург е приложено и становище от разколниците. В становището се посочва, че състоялият се Всеправославен събор през 1998 г. в София и неговите решения са "грубо вмешателство във вътрешния административен живот на БПЦ", както и, че "не са задължителни, а препоръчителни", посочи Негово светейшество. Той припомни, че през 2000 г. "продължаващите да пребивават в разкол духовници, бяха обявени от Вселенската патриаршия и от другите православни църкви, че по никакъв начин не представляват част от БПЦ".


Патриарх Максим отбеляза, че за пореден път Светият синод е приканил отделилите се от БПЦ да се завърнат в спасителното й лоно.


Негово светейшество посочи, че в публикувано открито писмо до премиера, президента и до Светия синод от игумена и братството на манастира "Св. Георги Победоносец" в Света гора, решението на съда в Страсбург е наречено "крайно пристрастно, тенденциозно и неправомерно".


В определения от Европейския съд по правата на човека тримесечен срок за представяне на писмено становище от българското правителство и ищците, както и за уведомяване за евентуално постигнато съгласие помежду им, Светият синод ще положи всички усилия да съдейства за каноничното и законосъобразно решаване на породения проблем, заяви патриарх Максим.

На срещата са се събрали изключителни юристи и експерти по международно право, заяви Емил Велинов, и.д. директор на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет. Той изрази увереност, че всички участници ще обсъдят подробно мотивите на съда в Страсбург и последвалото ги решение. По думите му това е необходимо, за да се защити БПЦ от отправените към нея нападки и към нейната цялост.

"Надявам се, че всички политически сили у нас ще проявят държавнически разум в името на едната ни майка - БПЦ, защото тя е запазила българския ни дух, нашата вяра и народност през вековете", каза Велинов, цитиран от БТА.


Няма коментари:

Публикуване на коментар