реклама 468

вторник, 10 март 2009 г.

Бясна лисица нападна Расник

Градски вестник - Всекидневник за град Перник и областта - Бясна лисица нападна Расник

Бясна лисица е нападнала пернишкото село Расник. Дивото животно било забелязано меналата седмица първоначално на селския площад, като местните алармирали за агресивното поведение на лисицата. Болната лисица е убита, след като нападнала куче в частен двор. По време на схватката й с домашния пазач, стопанинът на имота пребил с лопата лисицата. Главата й е взета за изследване, което установило наличието на болестта бяс. За предотвратяване на разпространението на заразата, областният управител на Пернишка област Иван Димитров свика в понеделник заседание на на постоянната Областна епизоотична комисия. Своевременно са предприети спешни мерки от страна на Регионалната ветеринарно-медицинска служба за недопускане разпространението на заболяването, стана ясно след срещата. Областната епизоотична комисия набеляза конкретни действия, с които ще бъдат ангажирани всички институции, имащи отношение по въпроса. Заложени са и конкретни срокове за изпълнението им. Ваксинирани са 464 животни от селото и е забранено придвижването им в периметър от 10 км за срок от 30 дни. Освен наложената карантина, по информация на кмета на селото Венцислав Любенов, противобясна ваксина е сложена като превантивна мярка и на човека, убил лисицата. Същият не е наранен, няма и други пострадали от населеното място. Местните са инструктирани да спазват всички задължителни предписания и при констатиране на нетипично поведение при домашните животни, незабавно да сигнализират ветеринарните служби и кметовете на населени места.

По време на заседанието, д-р Милев - директор на Регионалната ветеринарномедицинска служба, съобщи за епизоотичната обстановка в страната и страните от ЕС по отношение на болестта инфлуенца по птиците. По този повод са предприети превантивни мерки за недопускане на болестта и в Пернишки регион.

На заседанието присъстваха представители на шестте общини от региона, РИОКОЗ, ОДП, РВМС, както и представители на държавни лесничейства, ловнорибарски и ловни сдружения от област Перник.


Няма коментари:

Публикуване на коментар