реклама 468

събота, 14 март 2009 г.

Димитър Ралев: Човекът-птица

Beauty - списание за жената

Най-добрият български състезател по парапланеризъм целно кацане, председател на Пернишкия клуб по делта- и парапланеризъм, летец от 30 години, по професия метеоролог на връх Ботев. С купища отличия, награди, призове... Класирал се на 1-во място на предпоследния кръг на състезанията по целно кацане за Световната купа, проведени в Ниш. С над 3000 часа във въздуха, тази година той е организатор на шестия, финален кръг от Световната купа, който ще се проведе на 13 и 14 октомври край хълма на с. Расник, при Перник. Всичко това е човекът-птица Димитър Ралев.

Разкажете ни за състезанието, което предстои?

Смело мога да кажа, че клуб “Перник” е водещ в България на дисциплината целно кацане. Ние правим едно от най-силните състезания тази година – есента. ФАИ (Международната федерация по въздухоплаване) ни се довери да направим кръг от Световната купа, което не е малко. Става дума за 13 и 14 октомври, край хълма на село Расник. Това е Вискяр планина, най-източната част. Оттам се излита, денивелацията е около 200–250 м. Не се таксува летенето, а кацането в целта.

Какви умения трябват в този спорт?

Най-вече да си здрав, да можеш да се движиш. Да имаш огромно желание да летиш, защото летенето е много красиво и приятно, но и много отговорно, тъй като човек трябва да знае кога да лети и кога не. Свързано е с времето. И, когато времето не позволява да летим, е по-добре да си седим някъде и да си пием бирата.

В момента сте на 45 години. Кога се роди любовта ви към парапланеризма?

Още като дете. Когато бях на 13 години, все гледах птиците как летят. Мечтата ми беше да бъда като тях. Записах първо парашутизъм, после делтапланеризъм, току-що бяха почнали едно приятели в Перник да правят делтапланер. Включих се и аз. Построихме го и оттогава летя. Беше преди 27–28 години

Колко човека сте в Пернишкия клуб?

Доста сме – над 25. Не сме само от Перник, има членове от Банкя, София, Благоевград. Станахме едно ядро, което обединява доста интереси – делта-, парапланеристи.

Имате ли жени в отбора?

Да, имаме. Засега са две, които са професионалистки. Това не е мъжки спорт. Някои жени се справят по-добре от мъжете.

Каква е формулата за успех в този спорт?

Постоянство + тренировки + участие в състезания. Човек трябва да има желание да прави нещо и, разбира се, талант. От всяко дърво свирка не става. В същото време, ако не се опитаме да направим нещо, никога няма да се получи.

Колко време средно се лети?

От няколко минути до няколко часа. Аз съм престоявал във въздуха няколко часа.

Разбрахте ли как летят птиците?

Птиците не можем да ги достигнем. Все още им се възхищавам. Като метеоролог на връх Ботев, често гледам орли и ястреби, които използват умело течението и остават горе, без усилия. Опитвам се да съм като тях в моите полети.

За какво си мечтаете?

Да сме живи и здрави. И да не спира този ентусиазъм в нас да отиваме към нещо по-голямо, към големи състезания. Искам да спечелим някое голямо състезание – Европейски шампионат, например. В България имаме необходимите метеорологични и релефни условия за това. Да видим как ще завършим със Световната купа и после ще му мислим.

5 въпроса, които си задаваме за парапланеризма

1. Каква е разликата между делтапланери парапланер?

Делтапланерът прилича на триъгълник, заради тръбите в него, и напомня по форма птица. Конструкцията дава сигурност. Парапланерът е тип парашут, с който човек може да лети, където си поиска. Лесен е за пренасяне, побира се в раница, защото е мек и лесносгъваем. Достига на по-големи височини и разстояния в сравнение с делтапланера.

2. Колко типа парапланеризъм има?

Три. Целно кацане, Крос кънтри и Акро.

При Акро се правят аеробатики и различни фигури. Крос кънтри са прелети. Пилотите изминават една определена дистанция, който я прелети за най-кратко време, е победител. Предварително са зададени точки, състезателите минават, маркират с JPS-ите и така се определя победителят.

При Целното кацане има кръг и електронна нула, която се слага в центъра на кръга. Състезателят трябва да кацне най-близо до центъра. Правят се от 2 до 12 опита. Ако пилотът “бие” само нули, става абсолютен победител.

3. Как се провеждат състезанията по “целно кацане”?

Има трима съдии, които наблюдават кръга-цел и начина, по който каца пилотът върху него. Ако при приземяването състезателят се подпре или падне, му се пише фал. Един съдия записва резултата, друг гледа за неточности. Има и спортен съдия, който следи за това как си вършат работата другите. Най-важен е главният. Миналата година цяло състезание било заснето с камера за по-голяма обективност.

4. Какви типове състезания има?

Колективни, индивидуални и в тандем.

5. Кои са шампионатите по парапланеризъм?

Световна купа и Световен шампионат. Световната купа е отборно състезание и се провежда в 6 кръга. Световният шампионат е състезание по нации. Първи тази година станаха словенците. България участва в кръговете на Световната купа и сме трети отборно. Последният кръг от тазгодишната Световна купа ще се проведе тази есен в България – край пернишкото село Расник. Състезанието се организира от клуб “Перник” с председател Димитър Ралев.


Няма коментари:

Публикуване на коментар