реклама 468

понеделник, 9 март 2009 г.

Обновление на храм в с. Расник

Двери БГ - Обновление на храм в с. Расник, общ. Перник

Днес за хората в малкото пернишко село Расник беше голям празник. След десетилетия на запустение те успяха да обновят храма си, посветен на чудотвореца св. Николай, епископ на гр. Мира в обл. Ликия. Къде с взаимни усилия и малки дарения според ограничените възможности на 429-те жители (към 01/01/2007 - НСИ), къде с помощ от Дирекция "Вероизповедания", а най-вече с щедростта на видна дарителка старинният храм от средата на 19 век беше възстановен. За това е помогнал и сегашният завеждащ енорията, йеромонах Никодим от близкия Дивотински манастир "Св. Троица".


С благословението на Софийския митрополит и Български патриарх Максим днес обновлението извърши неговият викариен епископ Знеполски Йоан. В богослужението за неделя на св. Мария Египетска участваха още протосингелът архим. Григорий и йером. Никодим.Населението на Расник начело с кмета се стече в храма да присъства на този "малък Великден", както го нарече една християнка. Те споделяха, че владика не е стъпвал в това село от 44 години!

Еп. Йоан им предаде отеческите поздрави и благословение на Светейшия кириарх и им препоръча да посещават храма и не само да се грижат за него, но и да го ползват като духовна лечебница за душите си по пътя на усъвършенстването и спасението.


Няма коментари:

Публикуване на коментар