реклама 468

петък, 13 март 2009 г.

Скален феномен Слона

Скален феномен Слона

Скален феномен Слона
Близо до Девин, на 4 км от града, се намира една интересна природна забележителност, която местните хора наричат Слона. Това е скално образувание, което силно напомня на силуета на екзотичното животно. Феноменът се намира по пътя от Девин към близкото село Настан, само на няколкостотин метра от отбивката за Смолян.

Скалата е разположена на брега на Широколъшката река, а близо до нея има предприятие, което, за жалост, е струпало отпадъците си точно пред Слона и донякъде гледката се загрозява. Тъй като за да разпознаете силуета на слон се изисква известна доза въображение, е възможно да пропуснете и да подминете скалата. За това е добре да помолите някой местен да ви упъти къде точно се намира.

Преполага се, че отворът, който днес изглежда като пространството между устата и хобота на слона, преди време е бил отвор на пещера, от която извирал извор. Вероятно водата на този извор е оформила чудните форми на скалата. В района около тази забележителност има много други карстови пещери и образувания.


Няма коментари:

Публикуване на коментар