реклама 468

петък, 13 март 2009 г.

Италиански съдия отрече ”българската следа”

Италиански съдия отрече ”българската следа”



Българите, чиито имена са били свързани със случая за атентата срещу папа Йоан Павел Втори, са напълно невинни. Това заяви съдия Розарио Приоре, който водеше една от фазите на делото за атентата срещу папата.

Съдия Приоре присъства на представянето на книгата на Румяна Угърчинска "Истината за атентата срещу папа Йоан Павел Втори", съобщи БТА. Близо 10 години отне разследването за съставянето на документалната книга, съобщи Угърчинска. Тя е разследващ журналист във Франция, преподавател в Парижкия институт по криминология, сътрудник на големи френски печатни и електронни издания. Тя е родена през 1963 г. в София, прекарва само 9 години от живота си в България, завършва гимназия в Париж, френска филология в СУ "Св. Климент Охридски" и магистратура по информация и комуникации в Сорбоната.

За около 10 години тя се е срещнала с бивши и настоящи агенти на ЦРУ, КГБ, Държавна сигурност, на френските и италианските служби, с магистрати и мафиоти, с духовници и терористи. Всеки един от тях е дал по нещо за разплитане на историята. Исках да получа отговор на въпросите, защо има толкова много бели петна в разследването на атентата и защо се говори за "българска следа", макар че доказателствата показват, че тя не съществува, заяви Угърчинска. Разбрах, че единственият начин да се заличи "следата", е да се тръгне по следите на фактите, каза Угърчинска. Едва ли щях да напредна истински в това разследване, ако не бях срещнала съдията по делото Розарио Приоре, каза Угърчинска. Този случай рискува да бъде забравен, а той заслужава да бъде разгледан, коментира Приоре. Той добави, че в книгата на Угърчинска се е натъкнал на много съответствия със своите собствени проучвания, когато е водил разследването. Розарио Проире каза, че е посещавал България и преди във връзка с проучване на архивите.

Приоре посочи, че при разследването се е изяснило, че ключова роля в подготовката и извършването на атентата са имали няколко турци, сред които и Орал Челик. Той все още е на свобода в Турция и се занимава с бизнес, каза Угърчинска, която се е срещнала с него. В отговор на въпрос Угърчинска каза, че в Италия, Полша и други страни все още се подема темата за "българската следа" в атентата, въпреки безспорните доказателства, че такава връзка няма. Според нея това става в моменти на предизборни кампании и политически борби.

Най-несправедливото нещо в тази история е участта на Сергей Антонов и начинът, по който той умря, коментира Угърчинска. Неговата невинност бе установена още от съда в Рим, но това не попречи съдбата му да бъде жертвана, а никой няма право да жертва човешка съдба с каквато и да е цел, каза тя. Българите, които живеят в чужбина, доста години живеят с мисълта, че България е била набедена за този атентат и към българите се прилепя този етикет, добави тя. Книгата е излязла във Франция през 2007 г. като паралелно с появяването й на пазара е бил излъчен документален филм по нея.


Няма коментари:

Публикуване на коментар